Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Tak lze nazvat některé chybné kroky vedoucích zaměstnanců- manažerů, které mají důsledky pro celou firmu. Jedná se např. o nesplňování předpokladů a požadavků, které od nich vyžaduje ZP. Např. musí dobře organizovat a řídit práci, důsledně kontrolovat plnění úkolů, správně a objektivně hodnotit zaměstnance, zejména při poskytování odměn apod. Riziko vyplývající z nesprávného postupu může být velmi citelné: nejen zkrácení či odnětí pohyblivých složek mzdy, ale i možná výpověď z pracovního poměru.

Přečíst celý článek

Ústav práva a právní vědy zahájil 1. ledna 2021 přijímání nových přihlášek k prezenčnímu i online studiu MBA, LL.M. a dalších manažerských programů do nového cyklu studia, který začíná v dubnu 2021, kdy se uskuteční Zápis ke studiu. V případě online studia mohou zájemci začít studovat kdykoliv. Přinášíme Vám několik novinek, které jsme do nového roku připravili pro naše studenty.

Přečíst celý článek

V současném období virové pandemie zaměstnavatelé často uplatňují práci z domova (home office).Při obtížné situaci nelze však zapomínat na zákonná pravidla. Zejména je nutno připomenout, že tento druh pracovního zapojení podle § 317 zákoníku prá ce (dále ZP) vyžaduje souhlas zaměstnance a zaměstnavatel mu nemůže tuto práci nařídit. Vedle výhod má home office i řadu záporných stránek, zejména v oblasti poškození zdraví zaměstnance.

Přečíst celý článek

Asi nikdo se doposud nesetkal v řízení firmy s výzvou, která nás potkala nejprve na jaře a aktuálně ji zažíváme i nyní. Pandemie SARS-CoV-2 otevřela témata, na která byla málokterá firma připravena. Společnosti, které se zabývají rizikovými provozy, mají zpracované krizové plány, ale neznám žádnou firmu, která by byla na úrovni zpracované strategie připravena na krizové řízení v období pandemie.

Přečíst celý článek

Vláda 16.listopadu 2020 rozhodla, že od 1. ledna 2021 se zvýší minimální mzda. Základní sazba této mzdy je 15 200 Kč (dříve 14 600 Kč) za měsíc nebo 90,50 (dříve 87,30 Kč za hodinu. Tím se zaručuje ochrana zaměstnanců před poskytováním nepřiměřeně nízkých mezd a vymezuje se nárok na mzdu ve stanovené nejnižší úrovni. Pokud by si zaměstnanec vydělal méně po odečtení mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve zdraví ztíženém prostředí a za práci v sobotu a v neděli, zaměstnavatel mu rozdíl doplatí. Minimální mzda je stanovena pro týdenní pracovní dobu 40 hodin. Při jiné délce se výše mzdy upraví.

Přečíst celý článek

V roce 1835 ve svém díle Demokracie v Americe Alexis de Tocqueville příhodně poznamenal, že ve Spojených státech se dříve či později každá poltická otázka či problém přemění v otázku a spor soudní, což byla pravda tehdy a je i nyní. Na vrcholku pyramidy soudní moci v USA stojí Nejvyšší soud, což jej nezřídka dostává do situací, kdy je nucen se vypořádat s otázkami, které jsou v zásadě spíše poltického směru, než právního.

Přečíst celý článek

Když v dubnu roku 1945 odešel na věčnost jediný Američan, který kdy v úřadu prezidenta USA strávil více než 8 let – Franklin D. Roosevelt (dále i „FDR“) ocitnul se národ bez svého největšího vůdce a možná i jednoho z nejoceňovanějších prezidentů ve své dlouhé historii. I proto se celá země jedním okem dívala na smuteční průvody a pohřeb prezidenta, aby druhým okem o to pečlivěji zkoumala prezidenta druhého – nového a možná i nechtěného – Harry S. Trumana, který se do úřadu dostal nástupnictvím z pozice viceprezidenta.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.