Cizinci pomohou trhu práce v ČR

K zaměstnávání stále většího počtu cizinců vede snaha zaměstnavatelů snížit v některých oborech současný nedostatek pracovních sil. Toto úsilí však nemůže zbavit zaměstnavatele odpovědnosti za to, že při „náborové“ snaze nebudou postupovat podle právních předpisů a správně zaměstnávat cizince. Změny v právní úpravě zaměstnávání cizinců na trhu práce v ČR nastaly od 1. července 2024. Týkají se zejména volnějšího zaměstnávání občanů z některých států mimo Evropskou unii.

Zaměstnávání občanů ze států EU

Právo EU zapracované do zákona o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. (dále ZOZ)  zajišťuje občanům z členských států EU a jejich rodinným příslušníkům stejné právní postavení při uplatňování se na trhu práce v ČR jako občanům ČR. Oproti občanům států, které nejsou členy EU, jde o odlišnou právní úpravu spočívající zejména v tom, že k výkonu práce na území ČR nepotřebují mít povolení k zaměstnání od úřadu práce. Do ZOZ je rovněž zapracován čl. 39 Smlouvy o založení ES, který umožňuje volný pohyb pracovníků uvnitř Společenství a umožňuje např. ucházet se o zaměstnání, pobývat v některém z členských států za účelem výkonu zaměstnání apod.

Obdobně jako na občany EU se pohlíží i na občany ze států Evropského hospodářského prostoru (EHP), to je z Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Povolení k zaměstnání nepotřebují ani občané Švýcarska.

 

Volný přístup cizinců

Od 1.července 2024 mají podle nařízení vlády volný přístup na trh práce v ČR občané dalších zemí. Cílem je usnadnit příchod vysoce kvalifikované pracovní síly, která je potřebná pro podporu růstu ekonomiky. Při výběru zemí byl brán zřetel i na bezpečnostní riziko.

Země, jejichž občanům je umožněn volný vstup na trh práce v ČR, jsou: Austrálie, Izrael, Japonsko, Kanada, Korejská republika, Nový Zéland, Singapur, Spojené státy americké a Velká Británie. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prohlásil: „Uvedené země byly vybrány po projednání v Radě hospodářské a sociální dohody a s přihlédnutím k aktuální situaci na trhu práce. ČR dlouhodobě usiluje o intenzivní spolupráci s vybranými zeměmi a sdílí s nimi společné demokratické principy.“

 

Informační povinnost

Nastoupí-li k výkonu práce na území České republiky zaměstnanec vyslaný v rámci nadnárodního poskytování služeb18) zaměstnavatelem usazeným v jiném členském státu Evropské unie, je tento zaměstnavatel povinen nejpozději v den nástupu vyslaného zaměstnance k výkonu práce tuto skutečnost oznámit Státnímu úřadu inspekce práce prostřednictvím informačního systému, a to podle specifikace, ve formátu a struktuře zveřejněné tímto úřadem.

V oznámení musí zaměstnavatel např. uvést: 

  • členský stát, v němž je usazen
  • adresu sídla zaměstnavatele,
  • své daňové identifikační číslo, a nemá-li přiděleno, číslo registrace zaměstnavatele v členském státě usazení,
  • jméno a příjmení vyslaného zaměstnance,
  • datum narození vyslaného zaměstnance,
  • číslo průkazu totožnosti vyslaného zaměstnance,
  • státní příslušnost vyslaného zaměstnance,
  • údaj, zda zaměstnavatel vyslal svého zaměstnance

Zaměstnavatel musí dále uvést skutečnost, že doba poskytování služeb na území České republiky přesáhne 12 měsíců, včetně odůvodnění. Pro účely posouzení této lhůty se v případě nahrazení vyslaného zaměstnance jiným zaměstnancem vyslaným k výkonu práce v rámci plnění stejného pracovního úkolu na stejném místě výkonu práce jednotlivé doby vyslání sčítají,

Zaměstnavatel je povinen oznámit změnu údajů nejpozději do 10 kalendářních dnů ode dne, kdy změna nastala, nebo kdy se o ní dozvěděl. Zaměstnavatel je dále povinen nejpozději do 10 kalendářních dnů oznámit skončení vyslání zaměstnance na území České republiky. Tuto povinnost zaměstnavatel nemá, skončilo-li vyslání na území České republiky tohoto zaměstnance dnem původně zaměstnavatelem oznámeným.

 

Zaměstnanci mimo EU

Zaměstnavatelé mohou na základě povolení příslušného úřadu práce získávat zaměstnance ze zahraničí na volná pracovní místa, na která nelze přijmout uchazeče o zaměstnání. Za zaměstnance ze zahraničí se pro tyto účely považují pouze cizinci ze třetích států, kteří nemají trvalý pobyt na území České republiky. Jde tedy o občany – cizince – mimo státy EU, kromě občanů z uvedených států od 1. 7. 2024.

Cizinec může být přijat do zaměstnání jen tehdy, má-li platné povolení k zaměstnání a platné povolení k pobytu na území České republiky anebo je-li držitelem zaměstnanecké nebo modré karty. O vydání povolení k zaměstnání žádá cizinec písemně úřad práce zpravidla před svým příchodem na území ČR sám nebo prostřednictvím zaměstnavatele, u kterého má být zaměstnán.

Žádost o vydání povolení k zaměstnání obsahuje např. identifikační údaje cizince, jeho adresu v zemi trvalého pobytu a adresu pro doručování zásilek, číslo cestovního dokladu a název orgánu, který jej vydal, identifikační údaje budoucího zaměstnavatele, druh práce, místo výkonu práce a dobu, po kterou by mělo být zaměstnání vykonáváno.

K žádosti o vydání povolení je nutno přiložit vyjádření zaměstnavatele, že cizince zaměstná a  doklady osvědčující odbornou způsobilost pro výkon požadovaného zaměstnání.

 

 




Autor příspěvku

JUDr. Ladislav Jouza

Vystudoval PF UK v Praze. Působí jako advokát, rozhodce, člen České advokátní komory, lektor a člen správní rady Ústavu práva a právní vědy, a lektor European Business School SE. Je autorem řady odborných článků zejména z oblasti pracovního práva, je poradcem MPSV pro otázky legislativy v oblasti pracovního práva. Patří mezi nestory českého pracovního práva a nejpopulárnější lektory v této oblasti.

Detail autora

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.