Vyplatí se využívat kreditní kartu?

Kreditní karta je často prezentována jako „železná rezerva“ pro nečekané výdaje. Může poskytnout rychlý přístup k penězům, ale pokud dluh nesplatíte v bezúročném období, stává se jedním z nejdražších typů úvěru. Proto se o kreditní kartě říká, že je „dobrý sluha, ale zlý pán“. Tento článek se zaměří na výhody a nevýhody kreditních karet a poskytne praktické rady pro jejich využívání.

Tři výhody kreditních karet

  1. Železná rezerva: Kreditní karta může být užitečná jako záložní zdroj financí, pokud vám dojdou peníze na běžném účtu. Na rozdíl od kontokorentu, který má okamžitě vysoký úrok (obvykle mezi 15-20 % p. a.), nabízí kreditní karta bezúročné období až 45-55 dní. To znamená, že pokud dluh splatíte v tomto období, neplatíte žádné úroky. Nicméně, pokud splatnost nestihnete, úroková sazba se může vyšplhat až na 20-24 % p. a., což je více než u většiny kontokorentů. Navíc se k tomu přičítají poplatky za kartu, což může celkové RPSN zvýšit až na 30 % p. a.
  2. Snazší cestování: Kreditní karta je často nezbytná při cestování, zejména při půjčování automobilů nebo rezervaci hotelů. Při rezervaci auta může být částka zablokována na vašem účtu po dobu několika dní či týdnů. Kreditní karta vám umožní použít prostředky banky, zatímco vaše vlastní peníze mohou zůstat na spořicím účtu a generovat úroky. Toto je zvláště výhodné v době, kdy jsou úrokové sazby na spořicích účtech relativně vysoké.
  3. Praktické hospodaření: Kreditní karta může sloužit jako nástroj pro lepší kontrolu nad rodinným rozpočtem. Někteří lidé si nastavují měsíční limity na výdaje, což lze jednoduše provést i na kreditní kartě. Tento limit vám pomáhá držet výdaje pod kontrolou, zatímco vaše vlastní prostředky mohou zůstat na spořicím účtu. Když pak jednou měsíčně splatíte celý dluh na kreditní kartě, vyhnete se placení úroků a zároveň využíváte různé benefity jako například slevy.

 

Rady pro správné využívání kreditní karty

Automatické splacení: Abyste se vyhnuli vysokým úrokům, je dobré nastavit si automatické inkaso pro splacení kreditní karty nebo si do kalendáře zaznamenat datum splatnosti. Pokud nemáte dostatek peněz na splacení celé částky, zvažte přechod na spotřebitelský úvěr s nižší úrokovou sazbou, která se dnes pohybuje kolem 5 % p. a. Vyhněte se dlouhodobému zadlužení na kreditní kartě, protože úroky zde jsou velmi vysoké!

Vyhněte se výběrům z bankomatu: Výběry hotovosti z bankomatu prostřednictvím kreditní karty jsou často úročeny od prvního dne a nezahrnují se do bezúročného období. Většina bank tento úrok účtuje okamžitě, což může být velmi drahé. Pouze některé banky, jako ČSOB a Komerční banka, zahrnují výběry do bezúročného období, což je výjimečný benefit. Pokud potřebujete hotovost, využijte raději cashback při nákupu v obchodech, kde vám požadovanou hotovost vyplatí při platbě kreditní kartou.

Hledejte kartu s benefity: Při výběru kreditní karty se zaměřte na nabídky, které vám přinesou další výhody. Některé karty nabízejí cestovní pojištění, slevy u obchodníků, nebo vrácení peněz na účet např. 1 % z obratu. Vyplatí se také sledovat věrnostní programy, které vám mohou nabídnout slevy na zboží a služby, jako jsou například ubytování v hotelu. Každý benefit se počítá, a proto je důležité pečlivě vybírat kartu, která vám přinese vámi potřebné výhody.

 

Závěr

Kreditní karta může být cenným nástrojem pro řízení financí, pokud ji používáte uváženě a s rozmyslem. Nabízí flexibilitu a různé výhody, ale zároveň přináší i rizika, zejména pokud nedodržujete bezúročné období a necháte dluh narůstat. Při správném využití může kreditní karta pomoci optimalizovat vaše finanční toky a umožnit využití bankovních benefitů. Vždy však mějte na paměti, že se jedná o formu úvěru, kterou je třeba spravovat odpovědně, abyste se vyhnuli vysokým úrokům a případným finančním problémům.

 




Autor příspěvku

Veronika Kalátová, MBA, EFA

Už na škole jsem věděla, že jsem se narodila pro práci ve finančním světě. Měla jsem potřebu rozumět, vidět souvislosti a pomáhat se zajistit na předvídatelné i nepředvídatelné životní situace.

Detail autora

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.