Jak postupovat při řešení pojistné události nejen při záplavách

Majetek zasluhuje správnou ochranu před přírodními živly, jako jsou voda, oheň nebo vítr. Většina rodin si proto pořizuje pojistné produkty, aby zajistila bezpečí a klidný spánek. Co ale dělat, když nastane pojistná událost? Jak nahlásit škody a co vše je třeba zařídit? Tento článek vám nabízí stručný návod, jak postupovat.

Dokumentace škod na majetku

Prvním a nejdůležitějším krokem je zaznamenání škod. Jakmile je to bezpečné, začněte s focením a natáčením poškozeného majetku. Máte-li fotografie z doby před událostí, usnadníte si komunikaci s pojišťovnou. Poškození nemovitostí lze uplatnit z pojištění nemovitosti, zatímco škody na vybavení domácnosti (např. elektronika či nábytek) spadají do pojištění domácnosti. Snažte se dohledat co nejvíce účtenek a faktur. Pokud všechny doklady nemáte, poškozené věci nevyhazujte a počkejte na návštěvu likvidátora.

 

Nahlášení škody pojišťovně

Co nejdříve informujte svou pojišťovnu o vzniklé škodě. Většina pojišťoven nabízí možnost hlásit škody online nebo telefonicky. K hlášení budete potřebovat následující údaje:

  • jméno a příjmení pojistníka,
  • číslo pojistné smlouvy nebo osobní údaje (např. rodné číslo),
  • popis události s datem a místem vzniku škody,
  • seznam poškozených věcí s jejich hodnotou,
  • výdaje spojené s likvidací škod a záchranou majetku,
  • informace o zásahu hasičů nebo policie, pokud k němu došlo,
  • číslo účtu pro zaslání pojistného plnění; v případě potřeby můžete požádat o zálohu.

 

Výdaje spojené s likvidací škod

Pokud jste utratili peníze na záchranu svého majetku (např. nákup čerpadla nebo pytlů s pískem), nezapomeňte, že pojišťovny často tyto náklady hradí. Stejně tak mohou proplatit výdaje na odstranění následků škod, jako je pronájem kontejneru na odpad.

 

Prevence je základ

Jedním z klíčových preventivních opatření je pravidelně aktualizovat své pojistné smlouvy alespoň jednou za 2-3 roky, aby nedošlo k podpojištění majetku. Důležitou součástí prevence je i vedení aktuálního seznamu cenných věcí, včetně fotografií, zejména při pořízení drahých předmětů.

Přírodní katastrofy mohou přijít nečekaně, ale na některé situace se lze připravit. Stále častěji se objevují silné deště a záplavy, proto je důležité chránit sebe, svou rodinu i majetek. Doporučujeme:

  • sledovat předpovědi počasí a varování,
  • respektovat pokyny místních úřadů a záchranných složek,
  • omezit pohyb v blízkosti vodních toků a jiných rizikových oblastí,
  • být připraveni na evakuaci – mít u sebe osobní doklady, léky a další nezbytnosti,
  • zabezpečit majetek přemístěním cenností z ohrožených prostor a úklidem venkovních předmětů.

 

Závěrečné tipy

V případě záplav je klíčové jednat rychle a systematicky. Postupujte podle výše uvedených kroků a nezapomeňte na prevenci, která vám může v budoucnu ušetřit starosti i peníze. Pokud narazíte na problémy s pojistným plněním, neváhejte se obrátit na právní pomoc, například prostřednictvím společnosti (například společnost EUCS). Ta vám může pomoci získat plnění, na které máte právo, včetně částek, o kterých byste jinak možná ani nevěděli.

 

 




Autor příspěvku

Veronika Kalátová, MBA, EFA

Už na škole jsem věděla, že jsem se narodila pro práci ve finančním světě. Měla jsem potřebu rozumět, vidět souvislosti a pomáhat se zajistit na předvídatelné i nepředvídatelné životní situace.

Detail autora

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.