Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Cíl/cíle. Slovo? Téma? Jasnost a pohoda? Noční můra?... Jako lektor, který vyučuje v programech ÚPPV a EBS a garant předmětu Strategický management bych se s vámi chtěl podělit o čtyři úhly pohledu na cíle a jejich roli v „situacích“, v nichž se (zejména jako studenti těchto vyučovaných programů) nacházíte, nacházeli jste se či se třeba budete nacházet (pokud studium zvažujete).

Přečíst celý článek

Za nejstarší právní systémy jsou považovány právní systémy starověké Mezopotámie, Egypta a Izraele. Postupně se vznikem státu a prvotním osídlováním vznikala a formovala se kultura, a s uvědoměním si nezbytnosti řádu pronikalo do jednotlivých starověkých oblastí právo a začala se vyvíjet kultura právní. Počátky kultury právní můžeme sledovat souvztažně s kulturou písemnou, neboť bez ní bychom neměli žádná svědectví o nejstarších právních památkách.

Přečíst celý článek

Celosvětově oblíbenou spisovatelkou je Agatha Christie (1890 – 1976), označovaná jako „královna detektivek“. Generace čtenářů obdivují její tvorbu, která je čtivá, ale přitom lehká, plynulá, která je prodchnuta zápletkami a jejich překvapivým rozuzlením. Tvorba z pera Christie je výsledkem výborného myšlení, jímž byla autorka obdařena, výsledkem kombinace čtivosti s promyšlenými zápletkami a systematickými postupy v odhalování zločinů. Celé generace čtenářů se dočítají o šetřeních slavného detektiva Hercule Poirota, slečny Jane Marplové, nebo třeba Tommyho a Pentličky a jiných.

Přečíst celý článek

V poslední době se při kontrolní činnosti zjišťuje nárůst zaměstnanců, kteří pracují načerno. Nejde jen o cizince, kteří vykonávají pracovní činnost bez povolení nebo v rozporu s povolením, ale zejména o zaměstnance z ČR, kteří u zaměstnavatele pracují mimo pracovněprávní vztah nebo v rozporu s tímto vztahem. Státu tím unikají na daních i odvodech pojistného značné částky.

Přečíst celý článek

Cit se obecně považuje za protipól rozumu. Ne vždy tomu tak je. V rozhodovací činnosti soudů se právní cit a rozum navzájem podmiňují, stejně tak jako právní, věcné a osobní hledisko, které je přikládáno povaze řešení sporu a jeho důvodům. Existuje absolutní pravda? Jaká je? Jaké postavení má právní cit v právním soudu? Rozbor a snad i řešení těchto otázek je předmětem mého příspěvku, který je současně odkazem k JUDr. Bohdanu Klinebergerovi, významnému soudci, advokátovi a stoupenci T. G. Masaryka.

Přečíst celý článek

V tomto článku se zabývá autor speciálními případy z praxe, kdy budoucí nájemce-plátce se zavazuje na základě smlouvy o smlouvě budoucí na své náklady dokončit budoucí předmět nájmu. Jedná se o nebytové prostory sloužící podnikání. Jak to tedy vypadá jednak s nárokem budoucího nájemce na odpočet DPH a jednak s nárokem na odpis technického zhodnocení a vůbec s daňovou uznatelnost nákladů na pořízení technického hodnocení za běžné období. Jsou to dle autorova názoru přinejmenším diskutabilní případy, kterým se v praxi raději vyhýbají i zkušení daňoví poradci. 

Přečíst celý článek

Místní tradice a zvyky, ke kterým patří nářečí, kroje, hudba, tanec. To není jediné, čím se jednotlivé regiony na území ČR od sebe liší. Rozmanitá a svébytná je také jejich tradiční kuchyně. Příspěvek se věnuje tradičním pokrmům z moravského regionu, které vařívali naši předkové a které se někde podnes jako součást místní tradice dochovaly.

Přečíst celý článek

Můj příspěvek pojednává o vybraných národních kulturních památkách, které pro větší přehlednost člením do jednotlivých krajů. Nutno dodat, že výběr památek je nahodilý a nevěnuje se všem, které jsou významné, popř. méně významné, dominantní či méně dominantní, neboť cílem příspěvku není podat jejich vyčerpávající výčet. Cílem je naopak stručně pojednat o národních kulturních památkách naší země, které si autorka vybrala. Znalci historie a příznivci památek, budou-li chtít, mě jistě doplní a možná dají nějaký užitečný tip na výlet po naší krásné "památkové" zemi.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.