Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Studijní programy MBA (Master of Business Administration) si coby součást sytému celoživotního vzdělávání kladou za cíl připravit studenty na výkon vedoucích a manažerských pozic nebo prohloubit jejich znalosti a dovednosti v oblasti řízení. Výhod absolvování MBA studia je celá řada, patří mezi ně získání detailnějších znalostí v oblasti managementu, důležitých zkušeností a v neposlední řadě také kontaktů. Absolvování MBA programu významně zvyšuje šance na rychlejší profesní a kariérní růst i vyšší zájem zaměstnavatelů či platové ohodnocení. Nabídka institucí, které MBA studium nabízejí je však široká a počet oborů, ve kterých lze MBA titul získat taktéž. Ne vždy je tak jednoduché zvolit si ten správný a nejvíce vhodný. Jak při výběru oboru MBA studia postupovat a na co je dobré se připravit?

Přečíst celý článek

Studijní programy MBA jsou široce vyhledávanou možností, díky které si mnozí příslušníci středního i vyššího managementu obchodních společností z nejrůznějších oborů stejně jako vedoucích pracovníků institucí státní správy, podnikatelů i jiných obchodníků mohou osvojit a zdokonalit manažerské postupy a dovednosti potřebné pro efektivní práci na pozici, kterou vykonávají nebo kterou se vykonávat chystají. Výsledkem je vyšší cena daného absolventa na pracovním trhu a zvýšený zájem potenciálních zaměstnavatelů. Jaké jsou ale možnosti absolventů MBA programů konkrétně?

Přečíst celý článek

Vážení přátelé, milí zájemci o studium,

letos Ústav práva a právní vědy oslavil 15 let tradice a spolu s tím i 8 let od otevření velmi úspěšného programu mezi právníky i neprávníky LL.M. Korporátní právo. Tento program má takto dlouhou a s nadsázkou řečeno nepřekonatelnou tradici právě díky atraktivitě předmětů, které u nás vyučují přední odborníci, jmenovitě pražský přední advokát JUDr. Petr Toman, akademik a soudce JUDr. Stanislav Sviták, exekutor JUDr. Erik Smola a také advokátka a rozhodkyně JUDr. PhDr. Zdeňka Beranová.

Přečíst celý článek

Ve dnech 12. až 18. února 2018 probíhá po celé zemi a možná i v dalších zemích světa aktivita nazvaná Národní týden manželství. Zájemci zajisté vyhledají na jiných místech informace o důvodech, jež spolky a iniciativy vedou k podpoře této odvěké instituce. Koneckonců i Unie rodinných advokátů se do akce zapojila, neboť manželství jako základní stavební kámen rodiny považuje spolu s klasikem dávno zemřelým a jinak překonaným za základ státu. A je věru dobře, že tak činí, neboť řada výzkumů jasně prokázala, že lidé, kteří žijí v manželství, se dožívají vyššího věku, jsou zdravější a spokojenější, méně zneužívají alkohol a omamné látky, méně trpí depresemi a méně často se pokoušejí o sebevraždu. Vědci už dokonce popsali příčiny blahodárného manželského působení: sezdaní jedinci považují svůj stav za trvalý, a tak v němž omezují jednání pro ně riziková. Rozvést manželství není jednoduché a právní překážky taktéž spolupůsobí, takže se sice rozpadá každé druhé manželství, avšak pokud se s partnerem nevezmete, pravděpodobnost rozpadu vztahu se zvyšuje na 70 %. Výhody manželství pro jednotlivce tak máme jasně zmapované a popsané. A jak se můžeme přesvědčit v jiných oblastech, stát se pokouší starat se o naše zdraví: zakazuje nám kouřit, zdaňuje cigarety a alkohol, trvá na dětských sedačkách a nalepuje reflexní nášivky na oblečení, informuje nás o složkách v potravinách a ukládá výrobci povinnost informovat o jeho kalorické hodnotě. Otázkou však je, co dělá stát, aby podpořil samotnou instituci manželství, resp. co by měl či mohl ještě více dělat.

Přečíst celý článek

K tématu dnešního blogu jsem byl inspirován nejen zprávami ze sdělovacích prostředků, ale i současnou ekonomickou situací: firmy hledají pracovníky. Např. v Hospodářských novinách ze začátku roku se dočteme: Situace na trhu práce došla tak daleko, že řada podniků musí odmítat nové zakázky, aby bylo možné uspokojit alespoň zákazníky, kteří si zboží objednali dříve. K takovému kroku přistoupilo téměř 30% podniků a to navzdory faktu, že přes 80 % podniků v roce 2017 na nedostatek pracovníků reagovalo zvýšením mezd.

Přečíst celý článek

Čerstvě jmenovaná ministryně financí v nové vládě JUDr. Alena Schillerová, Ph.D., představila své priority pro řízení rezortu financí v nadcházejících čtyřech letech. Proč by nebylo v budoucnu možné také v České republice mít elektronický systém správy a výběru daní, když něco podobného už funguje v jiných zemích? Stačí se podívat například na sever Evropy. 
Malé Estonsko, které nyní právě koncem roku uzavírá své první předsednictví EU, je elektronickou velmocí. Na počítači s dobrým internetovým připojením a čtečkou dokladů tam můžete i volit ve volbách nebo si založit živost. Elektronické evidence údajů tam fungují např. i ve zdravotnictví. Správa a výběr daní nejsou výjimkou. O tom, jak by to mohlo fungovat v ČR, zjistíte ve článku Ústavu práva a právní vědy.

Přečíst celý článek

Pojem „hospodářská kriminalita“, který můžeme nalézt v policejních statistikách, se vztahuje k trestným činům proti majetku a hospodářským trestným činům, zakotveným v hlavě páté, resp. v hlavě šesté současného trestního zákoníku (zákona č. 40/2009 Sb.). Jejich společným jmenovatelem je chráněný zájem na zachování základních hodnot svobodného tržního hospodářství a férového podnikatelského prostředí. V tomto krátkém článku Ústavu práva a právní vědy se podíváme na to, jaké trestné činy spadající do okruhu hospodářské kriminality jsou v České republice nejčastěji vyšetřovány a stíhány. Jde o podvody, trestné činy proti daňové soustavě, proti zákonné měně a platebním prostředkům apod.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.