Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Tak to je otázka, odpověď na níž je jasná již nyní. Pro jedněch 50% národa to bude varianta první a pro druhých 50% bude odpovědí to druhé. V meziprostoru bude ještě přítomna nepatrná, ale tušená malá skupina jakési „šedé zóny“, která tvoří průnik mezi hlavními dvěma skupinami, ale na tom zásadním, že pro jedny bude Miloš Zeman téměř národním hrdinou, a i kdyby udělal cokoli, tak mu vše odpustí, a že pro ty druhé to bude vždy hulvát, který jím vždy zůstane, i kdyby naopak udělal cokoliv pozitivního, co si jen dovedou představit, se nic nezmění.

Přečíst celý článek

Historie prezidentských debat ve formátu, v jakém je známe dnes, je asi vcelku úspěšně možné datovat do roku 1960, kdy spolu v televizi debatovali J.F.Kennedy a R.Nixon. Historie podobných politických klání je ale mnohem starší, nicméně začíná, jak se dá čekat v USA.

Přečíst celý článek

V médiích jsem se dočetla, že prezidentské volby rozdělují společnost. Nemyslím si to, stejně jako se nedomnívám, že společnost rozděluje libovolný jednotlivec, kandidát, prezident, král, spisovatel, sportovec, vševěd či jedna jediná veličina, jíž se často tato kouzelná schopnost připisuje. Společnost je prostě rozdělena, co svět světem stojí, a jednotlivé skupiny se sdružují podle zájmů, zálib, hodnotových orientací, zkušeností a řady dalších parametrů. Bylo tomu tak v minulosti a nepochybuji, že se stejným způsobem budou vyvíjet i společnosti doby budoucí. Jen je to dnes všechno více vidět.

Přečíst celý článek

Můj poslední příspěvek do blogu Ústavu byl možná trochu zmatečně nazván Ježíšova rodina před soudem, přičemž tam vlastně o Ježíšově rodině moc psáno nebylo a o soudu snad ještě méně. Myslím, že ani tentokrát tomu nebude jinak – ale alespoň se dostaneme k té kýžené Ježíšově rodině a k jednomu soudnímu sporu o podvrh, který se jí týkal.

Přečíst celý článek

Každý rok se snažím na blog Ústavu před vánoci napsat trochu odlehčenější příspěvek, který v sobě snoubí ducha vánoc či přelomu roku s právnickým životem a už několikátý rok po sobě chci napsat příspěvek týkající se samotného středobodu tohoto svátečního času – Ježíše.

Možná by se vám chtělo říci, že Ježíš nebyl právník a asi vůči nám žádnou zvláštní nákloností nepřekypoval, čemuž třeba i odpovídá text bible, ovšem je třeba brát v potaz, že znalec zákona, kterého text bible několikrát zmiňuje, byl vnímán napůl spíše jako znalec Starého i Nového zákona, než jako právník v našem či starořímském smyslu slova.

Přečíst celý článek

Daňovou optimalizací rozumíme snahu podnikatelů snížit základ daně a tedy svou daňovou  povinnost cestou kombinace různých úkonů, které mohou být jednotlivě samy o sobě legální, ale ve svém souhrnu vedou k nežádoucím daňovým únikům. Je to jednoznačně negativní jev, protože výpadek příjmů ve státním rozpočtu představuje ztrátu pro výkonnost celého  národního hospodářství. V konečném důsledku tak poškodí nejen veřejnou sféru, ale i
podnikatelský sektor, který tyto úniky sám způsobuje. Podrobnější informaci najdete v článku Ústavu práva a právní vědy.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.