Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Životní zvraty, negativní zážitky, dlouhodobý stres, nezaměstnanost, neúspěchy v rodinném i partnerském životě, vážná nemoc v rodině či ztráta blízkého mohou být rozhodujícími milníky, které se podepíšou na duševním zdraví leckoho z nás. Někteří jsou takzvaní „držáci“, již vydrží dlouhodobé pracovní či emoční nápory. Jenže jednou se v nich nakumulují negace tak, že už nemůžou jít dál. Jiní lidé jsou naopak tak citliví, že je takzvaně „položí“ i nějaká banalita, kterou by další člověk ani nepostřehl.

Přečíst celý článek

V tomto článku vám přinášíme krátký pohled a zhodnocení zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Jedná se o poměrně komplexní předpis, o kterém je velmi důležité vědět zejména pro ty, kteří se chtějí stát podnikovými právníky. Mimo jiné, rozbor tohoto předpisu nabízíme i jako samostatný předmět v různých programech (např., při studiu MBA nebo u titulu LL.M.).

Přečíst celý článek

Novela stavebního zákona, což je jeden z nejsložitějších a zároveň nejčastěji novelizovaných  zákonů, bude účinná od 1. ledna 2018. Největší výhodou, kterou má novela přinést, má být 
praktické zjednodušení kontaktu se stavebním úřadem pro drobné stavebníky, tedy např. fyzické osoby stavící rodinný dům. Stavět rodinný dům svépomocí bude nově možné pouze na základě ohlášení, tj. bez nutnosti žádat o stavební povolení, a to bez ohledu na zastavěnou plochu (nyní je to omezeno limitem 150 metrů čtverečních). Bazén nebo skleník k rodinnému domu bude možné jednoduše umístit bez nutnosti ohlášení či povolení bez omezení rozměrů. V případě stavby týkající se bytové jednotky bude k žádosti dostačovat souhlas  společenství vlastníků jednotek jako celku, nebude nutný souhlas jednotlivých vlastníků všech ostatních bytových jednotek. Tento článek pomůže zejména těm, kteří studují nebo se chtějí věnovat studiu MBA v oboru Real Estate.

Přečíst celý článek

Chystám se na seminář „Tvorba podnikové vize“. Vnímám však roli vize i na osobní úrovni. Věříte na sílu vize? Máte svou vlastní vizi pro život? Jaká je? Co pro vás vůbec znamená „mít vizi“? K čemu je to dobré? Jaký rozdíl pociťujete mezi osobní vizí a vizí firmy/podniku?

VIZE se (mi) občas zdá být módním tématem, jindy je to něco, co zní zprofanovaně. Je to fenomén nepochopený i nepochopitelný, pro řadu lidí kontroverzní. Lídrovský, manažerský i třeba esoterický. Je to věčné téma. Pojďme nahlédnout a zamyslet se nad několika perspektivami vize. Dotknout se vize! V článku je řada otázek, na které si zkuste odpovědět.

Přečíst celý článek

Louis Dembitz/David[1] Brandeis se narodil 13. 11. 1856 a zemřel 5. 10. 1941. Nejenže je jedním z nejuznávanějších a nejvlivnějších právníků na druhé straně Atlantiku všech dob, ale představuje i jakousi „českou stopu“ u Nejvyššího soudu USA. O ní ostatně velice poutavě psal třeba i Martin Vlnas[2] před několika lety u příležitosti výročí Brandeisova vstupu do Nejvyššího soudu USA. Tímto blogem bych tak chtěl připomenout právě u příležitosti výročí jeho narození tuto zajímavou a velkou osobnost amerického soudnictví.

Přečíst celý článek

V poslední době byly zákonodárné orgány štědré ve zvyšování platů, zejména zaměstnancům ve veřejné správě. Není pochyb o tom, že si to tito zaměstnanci zaslouží, ale přece je vhodné se zmínit o jedné kategorii „platově zvýhodněných“. Jedná se o ty, bez nichž bychom si nedokázali představit život a dění v obci, městě nebo jiném územním samosprávném celku: členů zastupitelstev, kteří rozhodují a posuzují práva a povinnosti občanů přímo v místě bydliště se znalostí podmínek i prostředí.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.