Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

V právní praxi rozhodčího řízení došlo novelou zákona č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „RozŘ“), novelou provedenou zákonem č. 19/2012 Sb., která nabyla účinnosti dne 1. 4. 2012, k zavedení institutu tzv. dohodnuté osoby, v zahraniční literatuře označované jako appointing authority (dále jen „Novela“). Stalo se tak doplněním znění § 7 odst. 1 ZRŘ o větu „Rozhodce může být určen i stranami dohodnutou osobou nebo způsobem uvedeným v pravidlech pro rozhodčí řízení podle § 19 odst. 4.“.

Přečíst celý článek

Tak, jak postupuje globální svět dopředu (nebo dozadu, to je otázka úlu pohledu), hovoří se stále více o tom, kdo tento svět ovládá, zda jsou to lokální vládci autokratického nebo demokratického zaměření, nebo zda je svět ovládán jaksi shora několika vyvolenými, anebo více skupinami lokálních či globálních vyvolených. Často se nazývají jako „ilumináti“. Iluminismus je v podstatě překlad slova osvícení a je to označení pro mnoho skupin, současných i historických, skutečných i fiktivních, považovaných za osvícené tajné společnosti. Také definice z Wikipedie říká, že slovo „Ilumináti“ pochází z latinského slova „osvícení“, není divu, že si toto pojmenování přivlastnilo více historických skupin, které spolu neměly příliš společného. Často se tak stávalo proto, že vlastnily gnostické texty nebo jiné tajné informace, které nebyly běžně přístupné. Pokud se již někdy objeví nějaký článek o iluminátech, má na mysli buď sektu jakýchsi „vyvolených, kteří ovládají svět“, nebo definuje tento pojem šířeji a obecně, jakožto „mocné tohoto světa“. Na to se pak navazují různé teorie spiknutí, ty však nebudou předmětem tohoto článku.

Přečíst celý článek

Nejsem nesoudný a vím, že jsou jisté oblasti a problémy, jejichž řešení vysoce překračuje možnosti jednotlivce a v mém případě i schopnost je vůbec identifikovat a správně analyzovat a mít na ně posléze vytříbený názor.
Nemyslím si, že je všespásné řešení kvót pro rozdělování migrantů, ale na druhou stranu si ani nemyslím, že to jako nástroj solidárnosti mezi členskými státy EU nemůže být součástí komplexního řešení. Jde to, ovšem i za předpokladu, že si uděláme pořádek tady u nás. Nelze se neustále dovolávat toho, že „řešení z Bruselu“ jsou špatná, trapná, nedostačující, není možné jen ukazovat prstem na ostatní a říkat, jak jsou nepřipraveni. Jak jsme připraveni my?

Přečíst celý článek

Dostal jsem nedávno otázku, jak to je to vlastně s člověkem jako výrobní jednotkou, která spotřebovává zboží a služby a jak to souvisí. Nejsem ekonom, ale pár vět mě k tématu napadlo. I když neřeknu nic převratného, co bychom nevěděli, myslím, že bychom si je měli opakovat, neboť jednak opakování je matkou moudrosti a jednak budou za chvíli parlamentní volby, kdy nám všem bude zase od různých politických stran a hnutí slibováno, že všichni dostaneme všechno, když budeme hlasovat tím správným způsobem.

Přečíst celý článek

Vážení přátelé, milí zájemci o studium,

Letos v květnu Ústav práva a právní vědy oslavil 14 let tradice a zároveň i 7 let od otevření úspěšného programu LL.M. Korporátní právo. Tento program má takto dlouhou tradici právě díky atraktivitě předmětů, které u nás vyučují přední odborníci, jmenovitě pražský přední advokát JUDr. Petr Toman, LL.M., akademik a soudce JUDr. Stanislav Sviták, Ph.D., přední expert na exekuční právo JUDr. Erik Smola a také advokátka a rozhodkyně JUDr. PhDr. Zdeňka Beranová.

Přečíst celý článek

Před několika dny podal předseda vlády prezidentu republiky demisi, kterou považoval za demisi celé vlády. Nakonec demisi stáhl. V době, kdy píši tento článek, se řeší již jiná otázka, a to otázka odvolání ministra financí Andreje Babiše, které předseda vlády prezidentovi republiky navrhl. Bylo nicméně zajímavé sledovat vyjádření některých ústavních právníků i poučených laiků z řad novinářské obce, jak nahlíží na jednání prezidenta republiky, který zastával stanovisko, že předseda vlády demisi za celou vládu podat – myšleno v tomto posuzovaném případě – nemůže.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.