Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Pro úvod dnešního blogu jsem si vzal příklad z mé advokátní praxe. Zaměstnankyně jednoho úřadu měla neustále konflikty s klienty.  Nejednala s nimi korektně, někdy se k nim chovala i hrubě. Klientka si např. stěžovala na to, že „nebyla řádně poučena o možných důsledcích nepředložení některých písemností.“ Jiná občanka si stěžovala, na „její nevhodné chování a výroky  s tím, že „jejím zaviněním  došlo k řešení záležitosti o poskytnutí příspěvku „prodlení o asi tři měsíce.“

 

Přečíst celý článek

Dne 9. února 2014 přijali švýcarští občané „Iniciativu proti masové imigraci“ (Masseneinwanderungsinitiative, dále jen „MEI“) a tím nový článek 121a (imigrační kontrola), a nový odstavec 11 k článku 197 (Přechodné ustanovení k čl. 121a) do Ústavy švýcarské konfederace (Bundesverfassung der Schweizerischen Eidgenossenschaft, dále jen „BV“). Tento nový článek zaznamenává, že Švýcarsko řídí imigraci cizinců samosprávně. Za tímto účelem budou zavedeny množstevní limity a kvóty pro povolení k pobytu. Tato omezení mají být sladěny s celkovými ekonomickými zájmy Švýcarska a s ohledem na přednost domácích pracovníků. Kromě toho nesmí být uzavřeny žádné mezinárodní smlouvy, které odporují tomuto novému článku. Již uzavřené smlouvy, které odporují článku 121a BV, se musí znovu projednat a přizpůsobit do tří let po jeho přijetí. Nebude-li do tří let vydán odpovídající zákon k článku 121aBV, tak musí Spolková rada vydat adekvátné nařízení.

Přečíst celý článek

Začnu odpovědí na otázku, proč jsem v rakouských prezidentských volbách přál Norbertu Hoferovi a ne Alexandru Van der Bellenovi. Začnu tím druhým: protože Zelení všech národů u mě vždy byli extremistickou politickou silou, ba něčím psychologicky nevídaným; na začátku teroristickou entitou a nyní – ve své kultivované podobě – propagátorem extrémně nedemokratických názorů ve společnosti, které nerespektují vůli většiny po určitém – individuálním – životním stylu a kteří – podobně jako komunisté, fašisté a džihádisté – upřednostňují odpovědnost kolektivní před odpovědností individuální a člověka do kolektivní odpovědnosti (za planetu, za rybník, za globální neoteplování, za nekouření, za zdravou stravu apod.) agresivním a jinou alternativu nepřipouštějícím stylem svého vystupování tlačí. Pokud jste někdy měli tu čest debatovat se „zeleným“, víte, o čem je řeč.

Přečíst celý článek

V poslední době se ve sdělovacích prostředcích objevují právní názory, které vysvětlují, kdy zavedení kamerového systému na pracovišti může zasahovat do ochrany soukromí zaměstnance. Mnohdy se jedná o stanoviska, která nejsou zcela v souladu s právem EU a s pracovněprávními předpisy, zejména zákoníkem práce.

Přečíst celý článek

Mám před sebou na stole návrh zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení z pera MPSV a jedná se o natolik „šťavnatý“ text, že vám jej musím blíže představit. Předesílám však, že se jedná o návrh v mezirezortním připomínkovém řízení, takže určitě ještě dozná změn.

Přečíst celý článek

Část II.

POBLACHT NA HÉIREANN

Pokračování prvního dílu o vyhlášení nezávislosti Irska, který najdete ZDE.
Provizorní vláda Irské republiky lidu Irska

Irové a Irky: Ve jménu božím a jménem mrtvých generací, díky kterým získalo svou dlouhou národní tradici, Irsko naším prostřednictvím volá své děti pod svou vlajku a ke zteči za svobodu.

Přečíst celý článek

Ve čtvrtek 21. 4. 2016 se pro velký zájem o studijní programy nabízené Ústavem práva a právní vědy, o. p. s. a European Business School konal další Zápis ke studiu. Jsme velice potěšeni, že zájem o studium u nás je tak velký a přejeme všem studentům, aby se jim studium profesních programů líbilo a vytěžili z něj pro sebe maximum.

Přečíst celý článek

Část první.

Z hlediska významných výročí slavných textů zažíváme v těchto letech velmi působivé období – loni jsme oslavili 800 Magny charty a příští rok oslavíme půlkulatiny Ústavy USA. Letošek se zdá být trochu ve stínu, ale jen z části – právě touto dobou si totiž můžeme připomenout 100 let od publikace neméně působivého textu – textu, který vznikl v průběhu povstání, které proběhlo během velikonočního týdne roku 1916 v Irsku a kterým irští vlastenci vyhlásili samostatnou Irskou republiku.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.