Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Jako řada dalších pojmů, jejichž používání sílí, trpí i termín populismus určitou nejasností. Máme jej chápat spíše pozitivně nebo negativně? A v čem vlastně spočívá jeho podstata? 

Vůdci označovaní jako populisté vystupují v zájmu lidu, nebo to alespoň tvrdí. Své názory označují jako „vox populi“, tj. hlas lidu, a lid, do jehož čela se staví, se snaží chránit, nejčastěji před vládnoucí „elitou“. Tu většinou označují jako zaprodanou či zkorumpovanou, ať již proto, že hájí zájmy bohatých (jak tvrdí populisté levicoví) nebo cizinců (z čehož ji obviňují populisté pravicoví).

Přečíst celý článek

(Ze soudní síně)

Paní Irena s vozíkem nazývaným „ještěrka“ jezdila na pravidelné lince, avšak neupravené jízdním řádem, ze skladu do přípravny materiálu, pěknou řádku let. Vždy rychle a spolehlivě, bez zpoždění, takže i spolupracovníci uznávali její kvality častými otázkami, kdy už dostane na ten svůj mercedes řidičák.

Přečíst celý článek

Všichni známe slavný příběh z řecké mytologie o Pandoře, Epimétheovi a skřínce, kterou Pandora otevřela, a ze které vyletěly do světa nemoci, nesnáze a vůbec samé nepěkné věci. Na dně této skříňky, nebo truhlice prý zůstala uzavřená naděje. Tato báje se tedy dá vykládat tak, že díky Pandoře jsou ve světě choroby a zlo, ale také že nám díky ní zůstala naděje.

Přečíst celý článek

Profesní programy v ČR

Od začátku 90. let se do České republiky dostává do povědomí stále více studium realizované v tzv. profesních programech, zaměřených zpravidla na praxi a zacílených co do cílové skupiny zejména na manažery. Na konci úspěšně absolvovaných profesních programů bývají jejich absolventům udělovány tituly BBA (Bachelor of Business Administration), MBA (Master of Business Administration), LL.B. (Bachelor of Laws), LL.M. (Master of Laws), MSc. (Master of Science), MPA (Master of Public Administration), DBA (Doctor of  Business Administration) a další. Tyto tituly nejsou upraveny v zákoně o vysokých školách a podmínky jejich udělování si stanoví instituce, u kterých studium toho či onoho programu probíhá. Všechny tyto tituly se píší za jménem, resp. za příjmením jejich nositele.

Přečíst celý článek

Známe to i z vlastní historie, někdy jsou události svým rozměrem tak mimořádné, že se v jejich víru hodnoty celé společnosti trochu pokřiví. Pak se může i stát, že je společnost schopna akceptovat chování, které by jinak automaticky vyobcovala coby nepřípustné. Tak se někdy stane, že je spáchána křivda, a to i docela velká, kterou ale vzhledem k historickému vývoji soudobá společnost za křivdu nepovažuje

Přečíst celý článek

Voda je základom života na zemi. Bez vody by život nemohol existovať. Človek pri svojom vývoji, technickom zdokonalovaní si postupne začal uvedomovať, že voda svojou cirkuláciou v prírode vytvára neustále obnovovanie energie, ktorú je možne využívať. S počiatku sa tento potencial využíval na pohon mlynských kolies a postupným vývojom dosiahol zhotovenie stroja na využitie potenciálu vody na výrobu elektrickej energie. Prvým bol Segner, ktorý zostrojil tzv. Segnerovo koleso. V roku 1750. Od vtedy začal postupný vývoj lopatkových kolies.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.