Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Praha, 21. 10. 2015

Ve středu dne 14. 10. 2015 jsme pro naše nové studenty uspořádali Zápis ke studiu (imatrikulaci) do podzimního cyklu 2015/2016. Na úvod studenty srdečně přivítal ředitel Ústavu práva a právní vědy, o.p.s., JUDr. Luděk Lisse, Ph.D., LL.M., poté lektor Bc. Jan Brodský, DiS., který studentům vysvětlil formální náležitosti seminárních prací, a na závěr se studenti těšili ze zajímavě podané přednášky Ing. Pavla Mariniče, Ph.D., MBA, na téma „Jak psát seminární práce?“. Zde si Vás dovolujeme pozvat na krátký fotoreport, viz ZDE.

Přečíst celý článek

Většina osob se v životě setká s nutností pracovat pro velmi náročné či jinak obtížné nadřízené. S podobnými situacemi se potkávají i ti, kteří sice obtížného šéfa nemají, jsou však nuceni pracovat pro náročného zákazníka. Podobně jako vysoké daně, omezené rozpočty či krátké termíny jsou i obtížní šéfové faktem života. Jak s nimi vyjít?

Přečíst celý článek

Cílem manažerských programů MBA jsou lepší vyhlídky na startu kariéry, zvýšení šance na postup ve firmě či dostání se do užšího vedení společnosti. Jak takové studium probíhá? Opravdu dokáže titul MBA zrychlit karierní postup? Nejen na to jsme se zeptali JUDr. Luďka Lisseho, Ph.D. LL.M. MPA, ředitele Ústavu práva a právní vědy, který patří mezi nejrespektovanější MBA školy v České republice.

Přečíst celý článek

Po  podpise medzinárodnej zmluvy bolo rozhodnuté začať budovať sústavu vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros.  Podľa tejto zmluvy  Československo malo vybudovať stupeň  Gabčíkovo a Maďarsko zasa stupeň  Nagymaros, s tým že výroba elektrickej energie sa bude deliť na polovicu.  Žiaľ Maďarska strana  túto zmluvu jednostranne vypovedala  ale napriek tomu Československo sa rozhodlo už začaté dielo dokončiť, čo znamenalo menšie zlo, ako keby sa bolo nechalo nedokončené.

Přečíst celý článek

(Ze soudní síně)

Když za sebou Tomáš zabouchl dveře svého pokoje, bylo už hodně po desáté hodině večer. I ostatní členové rodiny a přátelé se pomalu vytratili z obývacího pokoje. Teď s sebou  hodil do křesla, do toho, co stálo nejblíže u dveří, a přemýšlel, jestli by za daných okolností nebylo jednodušší v něm strávit celou noc. Velká únava po příjemně prožitém víkendu na chatě u vody a ještě pár sklenek dobře chlazeného vína vypitého s přáteli, byly soupeři, s nimiž Tomáš jen velmi obtížně zápasil. I přesto se mu však podařilo svléknout šaty a na cestě k lůžku dokonce i boty a ponožky. Zanedlouho pak byl v opravdové říši snů…

Přečíst celý článek

Voda je nielen základnou súčasťou ľudského, živočíšneho a rastlinného organizmu, ale je aj funkčným prvkom, bez ktorého si nemožno predstaviť vznik, vývin, existenciu, pôsobenie a zdravie živých bytosti v prírode. Tento fakt platí do určitej miery aj pre neživú prírodu, a to pre pôdu, stavby atď., takže môžeme povedať, že voda je základnou požiadavkou žitia a hospodárskeho života ľudskej spoločnosti

Přečíst celý článek

Slnečné lúče dopadajú na zemský povrch. Podľa sily žiarenia hovoríme o intenzite slnečného žiarenia. Intenzitu slnečného žiarenia meriame v kW/m2. Intenzita slnečného žiarenia na slnku predstavuje 63000kW/m2, na zemský povrch dopadá o priemernej  intenzite 1367 kW/m2.Túto energiu nazývame slnečnou, alebo solárnou energiou. Na Slovensku sa pohybuje intenzita ročného dopadu slnečného žiarenia v hodnotách medzi 1100 až 1400 kWh/m2. Rozdielnosť intenzity ročného dopadu na Slovensku vidieť na nasledujúcom obrázku. Podľa tohto obrázka je potom možné počítať efektívnosť umiestnenia elektrárne, stanoviť použitú technológiu článkov a následne predpokladanú rentabilitu investície.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.