Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Slovensko ekonomicky vyspělejší než ČR? Kde se stala chyba?

Ekonomie většinou nemá příliš příležitostí pro kontrolované experimenty. Ekonomická historie však občas údaje, obdobné experimentálním, s jistým odstupem nabízí. Je škoda, že nedávné výročí 25 let od listopadu nedalo větší prostor k rozborům ekonomických výsledků, který přinesl „experiment“ spojený s rozdělením Československa. Tyto výsledky byly totiž podstatně odlišné od představ, které alespoň na české straně na jeho počátku panovaly.

Přečíst celý článek

Pro pana Nováčka, mezi sousedy známého pod přezdívkou Lóskan, byla zima nejkrásnějším obdobím. Již v létě se mu při pomyšlení na domácí jaterničky a klobásky sbíhaly sliny, a proto pašíkovi Vendovi – jak  mu něžně říkal – zchutňoval pokrm jak se patří. Vepřové hody se u Lóskana  neskládaly jen z domácích lahůdek, ale byly doplněny „řízným truňkem.“ Pan Nováček dokázal totiž nejen vykrmit Vendu hodně přes metrák, ale měl dokonalý recept i na domácí pálenku. Sousedé ji hodnotili jako bezkonkurenční v celé vesnici. Lóskan byl na všeobecné uznání ovšem  velmi hrdý a o to více přihnojoval v létě své stromy ve švestkové aleji, která byla jeho dokonalou zásobárnou materiálu pro výrobu domácí slivovice.

Přečíst celý článek

Je poslední kvartál roku. Jistě, nic nového ani objevného, každý si to uvědomuje, všichni v něm žijeme. Ovšem tahle část roku má pro určité skupiny lidí i jiný, v pracovním procesu zásadní význam. Jde o všemožná obchodní oddělení. Jejich členové mají pro poslední kvartál i jiný výraz – obchodníkovo trauma. Dotahují se roční plány, každý si uvědomuje, že když neprodá do konce roku tak prodá až v březnu, nadřízení manažeři neustále opakují svoji oblíbenou větu „co ještě prodáš do konce týdne“ i když už je páteční dopoledne a zákazníci jsou zavaleni nabídkami, akcemi a slevami. Mnoho obchodníků v tomto období propadá skepsi a splínům. Začínající obchodníci mohou být dokonce tak znechuceni všudypřítomným tlakem, že i vzdávají. A přitom spousta stresu vzniká ze zdánlivých banalit nebo těch úplně základních principů, které jsou špatně nastaveny nebo nejsou nedodržovány.

Přečíst celý článek

Franta s Otou byli dobří kamarádi. Předpoklady k jejich vzájemné souhře vytvořilo nejen společné obývání kancelářské místnosti na pracovišti, kde trávili den co den za počítači nejméně osm hodin, ale i zájem mimopracovní: oba byli náruživými fotbalovými fanoušky. Proto zasvěcenými sportovními úvahami a komentáři si zpestřovali život při práci s počítačovými programy, společně chodili na pravidelný gáblíček a vzájemně čelili všem „nástrahám“ vedoucích…

Přečíst celý článek

I. Úvod

Téma dualismus práva lze chápat z několika hledisek, jež se mohou – a nemusí – významově překrývat. V rámci konference Dualismus práva aneb Nové dvojí právo, pořádané Vysokou školou manažerské informatiky, ekonomie a práva a Nakladatelstvím Havlíček Brain Team, kterou mj. sponzorovala i společnost e-právo a Ústav práva a právní vědy a která se uskutečnila v rámci již každoročně pořádaného festivalu práva s názvem Pražský právnický podzim (PPP), jsem uvedené téma uchopil ve vztahu k adresátům (recipientům) právních norem a práva vůbec z pohledu, co právo vlastně je, a jak se jich – těchto adresátů – právo v jejich vlastních životech, dotýká. Pro tyto účely jsem právo rozdělil na klasické (i) Law in books a (ii) Law in action.

Přečíst celý článek

Strašidlo nostalgie neobchází jen postkomunistické státy. Objevuje se i ve vyspělých zemích. Přináší s sebou pokles obliby tradičních stran a oblibu nových politických hnutí. Recepty, které tato hnutí nabízejí, mohou obsahovat určité racionální prvky, ve svém souhrnu však většinou staví na iluzích, které skutečně potřebným změnám brání.

Přečíst celý článek

Od neděle večer, někdy dokonce už od oběda, začínáte mít smutnou náladu, večer nemůžete dlouho usnout, nebaví Vás ani televize a v pondělí ráno se budíte se špatnou náladou, bez nadšení, bez elánu a motivace jít do práce. Tento pocit znají skoro všichni ti, kteří nepracují na směny, ale pracující ve standardním rozvržení jednosměnného pracovního týdne, tedy v režimu pondělí až pátek.

Přečíst celý článek

Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Porušovat pravidla je někdy nezbytné. Porušovat pravidla bývá občas přínosné. Tato, a různá podobná tvrzení, jste jistě už mnohokrát slyšeli, znáte je nazpaměť, dokonce se s nimi možná i ztotožňujete. Ona tato tvrzení dokonce často i platí. Ale ne v Time managementu! Rád bych poukázal na pár základních pravidel, jejichž porušováním skutečně pouze ztrácíme čas a už bychom měli přestat diskutovat o jejich platnosti.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.