Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Pro veřejné finance nemusí být problém jen recese a pokles daňových příjmů státu. Úskalí mohou být spojena i s obdobími hospodářského růstu, kdy daňové a další příjmy státu rostou. Vytvářejí totiž pokušení najít pro ně nové oblasti využití. Jsou-li tyto oblasti „objeveny“, zůstávají většinou ve struktuře vládních výdajů napořád: představa vlád, že „letos ještě výdaje zvýšíme, ale od příštího roku začneme šetřit“ je většinou nerealistická. 

Přečíst celý článek

Podle tvrzení ekonomů mají být potvrzení o vyplacené mzdě, lidově nazývané výplatní pásky, barometrem pracovního výkonu. Nechci však zkoumat závislost výše finanční odměny na pracovní činnosti. Údržbáře Lojzu to stejně nezajímalo. Hlavně, že dostal své peníze a o další věci se nestaral. Jen v duchu rozdělil šestnáct tisíc, které dostal na bankovní účet, podle dříve známých požadavků manželky.

Přečíst celý článek

Tento odborný příspěvek byl zpracován v rámci splnění podmínek doktorandského studia DBA (Doctor of business administration) na Ústavu práva a právní vědy, o.p.s

Správné rozhodnutí je základem úspěšné práce každého manažera a často je rozhodování opravdu náročné, zejména v době, kdy je k dispozici tolik různých informací.

Přečíst celý článek

Skotsko je v mnoha ohledech úžasnou zemí – je to země, kde se daří zajímavým nápadům, je to země plná starých tradic, ale i velkého pokroku. Je to země úžasných podnikatelských nápadů, země, která světu přinesla třeba hranaté lahve na whisky, nafukovací pneumatiky, golf, ale i Lumíky ( pro ty mladší navrhuji dosadit si Grand theft auto).

Přečíst celý článek

Tento odborný příspěvek byl zpracován v rámci splnění podmínek doktorandského studia DBA (Doctor of business administration) na Ústavu práva a právní vědy, o.p.s

Pracuji mnoho let jako obchodní ředitel v poměrně respektované firmě Stock Plzeň – Božkov, ale v poslední době jsem měl osobní pocit a signály zvenku i zevnitř, že Stock už není vnímán tak prestižně jako dříve. Znovu jsem se o tom ujistil v rámci doktorandského studia Doctor of Business Administration in Management na Ústavu práva a právní vědy, kde jsme procházeli všechny prvky firemní kultury motivující společnosti. Nepracuji v oddělení lidských zdrojů, ale rozhodl jsem se, že budu sám iniciovat ve Stocku změnu. Chci i nadále pracovat ve firmě, která je nejenom leader v podílu na trhu, ale udává trendy a inspiruje ostatní.

 

Přečíst celý článek

Ve své praxi se často setkávám s dotazy na to, jak se správně píší některé tituly, zda za jménem, před jménem, s tečkou, bez tečky apod. V tomto krátkém blogu si vysvětlíme, jak to tedy s psaním titulů vlastně je :-) . Psaní titulů upravuje v českém právním prostředí zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů. K uvedenému upřesňuji, že správný název příspěvku by měla nejspíše znít: „Psaní titulů před jménem a za příjmením“, ale protože se jedná o blogový článek a nikoliv o odborný text, dovolím si ponechat pro tento příspěvek název shora uvedený.

Přečíst celý článek

Dne 01. 08. 2014 měla naše republika tu čest oslavit měsíc účinnosti novely advokátního tarifu, která zásadním způsobem změnila pravidla hry při určování náhrady nákladů v rámci civilního řízení u sporů vedených pro částku do 50.000,- Kč jistiny. Z reakcí ze strany Ministerstva spravedlnosti na jedné straně a zástupců advokátního stavu můžeme usuzovat, že pokud nebude následovat podobný legislativní počin, bude se dozajista jednat o nejkontroverznější novelu právního předpisu v roce 2014, ne-li několika let dozadu. 

Přečíst celý článek

Centrální banka oznámila, že si za svými devizovými intervencemi stojí a současný kurz koruny vůči euru udrží alespoň do roku 2016. Čeští turisté se tak mohou těšit na dva další roky dražších dovolených. Prezident podezírá ČNB z toho, že se snaží oddálit přijetí eura, a tak si co nejdéle udržet své kompetence a pozice. Skutečnost je však možná ještě horší. Banka se totiž ve své politice zřejmě opírá o dvě vzájemně související iluze.

Přečíst celý článek

Musím se vám všem přiznat, že jsem původně své blogové příspěvky vnímal spíše coby projev své kreativní stránky a prostředek, kterým můžu vám, mým milým čtenářům, předat něco ze svých zájmů, nikoliv ze své práce. Beru prostě blogování jako cosi, co mi umožní si odpočinout a psát o věcech, o kterých psát chci a ne o těch, o kterých psát musím.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.