Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Vysoká kvalita a luxus nemohou být zadarmo. Ani skoro zadarmo… Řekněme, že takové premise rozumí většina z nás. Teď se možná nabízí prvoplánová reakce v duchu „Nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci“ a plamenná filipika brojící proti nekvalitním výrobkům nejmenovaných značek. Já však zvolím pro svou argumentaci poněkud analytičtější metodu.

Přečíst celý článek

Tak jsem to o měsíc propásl. Rok jsem si říkal, že napíši blog k nedožitým 90. narozeninám spisovatele Miroslava Skály , ale když jsem si na tento svůj panu Skálovi a sobě daný slib včera vzpomněl, tak jsem zjistil, že Miroslav Skála se narodil 6. 4. 1924 a nikoliv 6. 5. 1924, jak jsem se mylně domníval a že jsem tedy měsíc po lhůtě :-) . Chci mu přesto tímto krátkým sloupkem věnovat jaksi in memoriam pár hezkých slov tam někam do nebe a poděkovat mu sám za sebe zejména za půvabnou knížečku Moji dvojníci, kterou vydal v roce 1994 a která mě před 20 lety provázela mými studii na vysoké škole, kde naše příběhy, které jsme s přáteli zažívali, v mnohém připomínali příběhy a životní peripetie, které v knížečce Moji dvojníci popisuje Miroslav Skála.

Přečíst celý článek

Podle rozšířeného názoru vyžaduje hospodářský růst vysoce vzdělanou pracovní sílu. Ještě více to údajně platí v podmínkách „znalostní ekonomiky“, za kterou je dnešní hospodářství pokládáno. Skutečnost je však složitější. Co o růstu a blahobytu ekonomik skutečně rozhoduje, není všeobecná úroveň vzdělanosti, ale kvalita firemního řízení.

Přečíst celý článek

V dnešní době jsou základní/střední školy již samostatnými právními subjekty s jistou „suverenitou“ a na ředitele/manažera jsou kladeny vyšší požadavky zejména na znalosti z oblasti problematiky managementu řízení a obecně závazných právních předpisů, a to nejen z oblasti školství. Dobré právní a ekonomické vědomí, znalosti a dovednosti z vedení lidí a řízení pedagogického resp. vzdělávacího procesu obecně je jedním z mnoha předpokladů od samotného aktu jmenování na vedoucí pracovní místo ředitele školy až po další úspěšné počínání v pozici vedoucího pracovníka.

Přečíst celý článek

V současné době se v České republice rozhořela vášnivá debata nad změnami jednacího řádu Poslanecké sněmovny a nad jejím celkovým fungováním. Diskuze se vede nad tématy typu „roztříštěnosti“ mezi 7 politických stran, omezování řečnické doby až po celkovou strukturu naší dolní komory zákonodárného sboru. Rád se věnuji historii a rád se věnuji komparaci. Dnes bych Vám proto chtěl představit trochu jiný pohled na parlamentarismus – parlament, který bývá označován za nejstarší zákonodárný sbor na světě. Parlament, který je oproti tomu našemu téměř pětinový a kde přesto sedí 6 politických stran a parlament, kde velice dobře fungují omezení na příspěvky jednotlivých zákonodárců, pokud se v rámci rozpravy hlásí více než 2x. Dovolte mi, abych Vám představil Althing.

Přečíst celý článek

Cíl dnešního blogu je přinést malou perličku do počasím zakaboněného dne. Městský soud v Praze vydal dne 8. října 2013 rozhodnutí č.j. 3 Cmo 92/2013-216, kterým potvrdil závěr, že „Není v rozporu s principy nekalosoutěžního práva, pokud v určité oblasti relevantního trhu konkurují dva subjekty, z nichž jeden dostává od státu na svoji činnost dotace (tedy veřejnou podporu) a druhý nikoliv.“

Přečíst celý článek

V průběhu historie USA, byl, ačkoliv Ústava USA na toto téma mlčí, tamní politický systém tvořen většinou dvěma politickými stranami. V březnu letošního roku si připomeneme výročí té mladší ze současných – Republikánské strany („GOP“ – Grand Old Party). Systém politických stran a jejich soutěžení je v podstatě americký vynález a tento příspěvek má nezasvěceného čtenáře, při příležitosti tohoto výročí, uvést do historie a přiblížit mu současnost tohoto systému a GOP jako takovou.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.