Blog

Přečtěte si zajímavé příspěvky našich lektorů a spolupracovníků, kteří se pravidelně věnují vzdělávacím a publikačním aktivitám v různých oblastech. Jejich názory, analýzy a doporučení najdete na našem blogu.

Profesní programy v ČR

Od začátku 90. let se do České republiky dostává do povědomí stále více studium realizované v tzv. profesních programech, zaměřených zpravidla na praxi a zacílených co do cílové skupiny zejména na manažery. Na konci úspěšně absolvovaných profesních programů bývají jejich absolventům udělovány tituly BBA (Bachelor of Business Administration), MBA (Master of Business Administration), LL.B. (Bachelor of Laws), LL.M. (Master of Laws), MSc. (Master of Science), MPA (Master of Public Administration), DBA (Doctor of  Business Administration) a další. Tyto tituly nejsou upraveny v zákoně o vysokých školách a podmínky jejich udělování si stanoví instituce, u kterých studium toho či onoho programu probíhá. Všechny tyto tituly se píší za jménem, resp. za příjmením jejich nositele.

Přečíst celý článek

Voda je základom života na zemi. Bez vody by život nemohol existovať. Človek pri svojom vývoji, technickom zdokonalovaní si postupne začal uvedomovať, že voda svojou cirkuláciou v prírode vytvára neustále obnovovanie energie, ktorú je možne využívať. S počiatku sa tento potencial využíval na pohon mlynských kolies a postupným vývojom dosiahol zhotovenie stroja na využitie potenciálu vody na výrobu elektrickej energie. Prvým bol Segner, ktorý zostrojil tzv. Segnerovo koleso. V roku 1750. Od vtedy začal postupný vývoj lopatkových kolies.

Přečíst celý článek

Konec roku a začátek roku následujícího nás tradičně zahrnují různými přáními, vizemi, či představami budoucnosti – ať už adresovanými rodinám, městům, krajům, celým státům, nebo dokonce i celé planetě, dovolte, abych přidal jeden takový „za uši přitažený“ příspěvek i já.  Když jsem se probíral svými texty, které byly uveřejněny na blogu Ústavu práva a právní vědy, přišel jsem na to, že valnou většinu z nich jsem označil za texty „z jiného soudku“, „mimo téma“ nebo dokonce za „jiné“ – nikde však nepíši, jaký by měl tedy být můj „standardní“ příspěvek.

 

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.