Blog

Přečtěte si zajímavé příspěvky našich lektorů a spolupracovníků, kteří se pravidelně věnují vzdělávacím a publikačním aktivitám v různých oblastech. Jejich názory, analýzy a doporučení najdete na našem blogu.

Chtěl bych se s Vámi podělit o jeden svůj text, který jsem původně publikoval v roce 2010 ve třetím čísle Práva – časopisu pro právní teorii a praxi. Vím, že tím porušuji mnohá publikační pravidla. Pojal jsem však po letech chuť napsat něco ostrého o přebujelém spotřebitelském právu, které mi (přiznám se bez mučení) leží v žaludku. Pak jsem si znovu přečetl svůj dnes již čtyři roky starý text a s hrůzou jsem zjistil, že bych to dnes nenapsal jinak a už vůbec ne lépe. Z mnohem vyšší intenzitou hrůzy jsem pak zjistil, že tento text je i dnes nanejvýš aktuální. Z toho důvodu jsem se rozhodl se s vámi takto on-line o svoje čtyři roky staré myšlenky podělit, zde jsou …

Přečíst celý článek

Nehynoucí zásluhou britského spisovatele George Orwella je upozornění na význam newspeaku, česky novořeči, v politickém či veřejném vyjadřování. Rozvoj, kterého novořeč od dob Orwellových dosáhla, byl úctyhodný. Newspeak již dávno není „výsadou“ totalitních režimů ani výlučným nástrojem politiků. K jeho obohacování přispívají firmy, na jeho rozkvětu se podílejí komentátoři, kteří s termíny novořeči převzatými od politiků a manažerů zacházejí jako s  pojmy, jež mají obsah.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.