Blog

Přečtěte si zajímavé příspěvky našich lektorů a spolupracovníků, kteří se pravidelně věnují vzdělávacím a publikačním aktivitám v různých oblastech. Jejich názory, analýzy a doporučení najdete na našem blogu.

Také Česko postihl gurmánský entertainment … a tak se z celebrit stávají kuchaři a z kuchařů celebrity, z uzenářů a pekařů politici a možná někdy i naopak. Přes Česko se valí tsunami farmářských trhů, zaručeně domácích těch či oněch, pravých tamtěch, babiččiných, tatínkových či maminčiných těchto. Náboženství je sice stále opiem lidstva, ale nyní mu zdárně sekundují éčka, jako jeho nová metla. Proto bio není už jen graf, ale i potraviny, dokonce jsem si nedávno koupil i bio džíny (ale zatím jsem je neochutnal, tak nevím). Pokud pak nějaký politik náhodou neví, co je to biomasa, baví se tím vespolek celá naše roura.

Přečíst celý článek

Slova, která jsou ve vzájemném protikladu a jsou přesto často nebo alespoň občas užívána jako sousloví, se označují jako contradictio in adiecto, tedy v překladu protiřečení v přívlastku. Rozumí se tím zpravidla spojení (někdy dorostlé do podoby sousloví) podstatného jména a přídavného jména, tedy přívlastku, který doplňuje podstatné jméno tím, že jej blíže charakterizuje, které však není – při bližším pohledu vzájemně kompatibilní, tj. slučitelné. V literatuře, resp. její teorii, se uvedený jev označuje termínem oxymóron /např. živá mrtvola apod.). 

Přečíst celý článek

Eskapády oblíbené spolupracovnice premiéra Nečase mají i svou manažerskou dimenzi, která je trvalým zdrojem ponaučení. Poukazují totiž na problémové či destruktivní sklony vedoucích, které by žádná organizace neměla přehlížet. Projevují se mnohdy až po povýšení osob a nemusí k nim docházet  jen na nejvyšších řídících úrovních.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.