Management

Názory, analýzy a doporučení z oblasti managementu. Sledujeme pro Vás aktuální trendy a vybíráme to nejzajímavější. Nechte se inspirovat příspěvky na našem blogu, jež se opírají o odborný pohled a praktické zkušenosti autorů.

Za nejstarší právní systémy jsou považovány právní systémy starověké Mezopotámie, Egypta a Izraele. Postupně se vznikem státu a prvotním osídlováním vznikala a formovala se kultura, a s uvědoměním si nezbytnosti řádu pronikalo do jednotlivých starověkých oblastí právo a začala se vyvíjet kultura právní. Počátky kultury právní můžeme sledovat souvztažně s kulturou písemnou, neboť bez ní bychom neměli žádná svědectví o nejstarších právních památkách.

Přečíst celý článek

V poslední době se při kontrolní činnosti zjišťuje nárůst zaměstnanců, kteří pracují načerno. Nejde jen o cizince, kteří vykonávají pracovní činnost bez povolení nebo v rozporu s povolením, ale zejména o zaměstnance z ČR, kteří u zaměstnavatele pracují mimo pracovněprávní vztah nebo v rozporu s tímto vztahem. Státu tím unikají na daních i odvodech pojistného značné částky.

Přečíst celý článek

V tomto článku se zabývá autor speciálními případy z praxe, kdy budoucí nájemce-plátce se zavazuje na základě smlouvy o smlouvě budoucí na své náklady dokončit budoucí předmět nájmu. Jedná se o nebytové prostory sloužící podnikání. Jak to tedy vypadá jednak s nárokem budoucího nájemce na odpočet DPH a jednak s nárokem na odpis technického zhodnocení a vůbec s daňovou uznatelnost nákladů na pořízení technického hodnocení za běžné období. Jsou to dle autorova názoru přinejmenším diskutabilní případy, kterým se v praxi raději vyhýbají i zkušení daňoví poradci. 

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.