Právo

Názory, analýzy a doporučení z oblasti práva a právní vědy. Sledujeme pro Vás aktuální trendy a vybíráme to nejzajímavější. Nechte si poradit nebo se inspirovat příspěvky na našem blogu, jež se opírají o odborné znalosti a zkušenosti našich expertů.

V období covidu se podstatně rozšířila práce na dálku ( dříve home office). Současně se však projevila řada problémů, které s tím byly v personální praxi spojeny. To byla také jeden z důvodů, proč se podrobnější právní úprava tohoto pracovního zapojení objevila v novele zákoníku práce, která je účinná od 1. října 2023. Mezi zásadní úpravy patří i pravidla pro poskyování náhrad zaměstnanci při tomto pracovním zapojení.

Přečíst celý článek

Svěřenský fond je novým institutem, který byl do českého právního řádu zaveden zákonem č. 89/2012 Sb., občanským zákoníkem, a to s účinností od 1. 1. 2014. Svěřenský fond má celou řadu způsobů využití. Lze jej využít mimo jiné i za účelem dalšího rozmnožení majetku, který je do svěřenského fondu vkládán. Tímto způsobem je možné zajistit určitý příjem či ekonomické zajištění pro obmyšlené.

Přečíst celý článek

V praxi orgánů sociálně-právní ochrany se lze setkat s následující situací, s níž se na něj obracejí rodiče dětí „umístěných do ústavu“: Mladistvý nezletilý byl soudem svěřen do ústavní péče a rodičům bylo uloženo platit na něj výživné k rukám zařízení. Ústavní zařízení mladistvému na jeho žádost z deponovaného výživného vyplatilo několikatisícovou částku, kterou následně mladistvý nerozvážně utratil. Rodiče s tímto nesouhlasí, ústav se brání s tím, že je mu mladistvý svěřen do péče a vůle rodičů není relevantní.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.