Právo

Názory, analýzy a doporučení z oblasti práva a právní vědy. Sledujeme pro Vás aktuální trendy a vybíráme to nejzajímavější. Nechte si poradit nebo se inspirovat příspěvky na našem blogu, jež se opírají o odborné znalosti a zkušenosti našich expertů.

Pro pana Nováčka, mezi sousedy známého pod přezdívkou Lóskan, byla zima nejkrásnějším obdobím. Již v létě se mu při pomyšlení na domácí jaterničky a klobásky sbíhaly sliny, a proto pašíkovi Vendovi – jak  mu něžně říkal – zchutňoval pokrm jak se patří. Vepřové hody se u Lóskana  neskládaly jen z domácích lahůdek, ale byly doplněny „řízným truňkem.“ Pan Nováček dokázal totiž nejen vykrmit Vendu hodně přes metrák, ale měl dokonalý recept i na domácí pálenku. Sousedé ji hodnotili jako bezkonkurenční v celé vesnici. Lóskan byl na všeobecné uznání ovšem  velmi hrdý a o to více přihnojoval v létě své stromy ve švestkové aleji, která byla jeho dokonalou zásobárnou materiálu pro výrobu domácí slivovice.

Přečíst celý článek

Franta s Otou byli dobří kamarádi. Předpoklady k jejich vzájemné souhře vytvořilo nejen společné obývání kancelářské místnosti na pracovišti, kde trávili den co den za počítači nejméně osm hodin, ale i zájem mimopracovní: oba byli náruživými fotbalovými fanoušky. Proto zasvěcenými sportovními úvahami a komentáři si zpestřovali život při práci s počítačovými programy, společně chodili na pravidelný gáblíček a vzájemně čelili všem „nástrahám“ vedoucích…

Přečíst celý článek

I. Úvod

Téma dualismus práva lze chápat z několika hledisek, jež se mohou – a nemusí – významově překrývat. V rámci konference Dualismus práva aneb Nové dvojí právo, pořádané Vysokou školou manažerské informatiky, ekonomie a práva a Nakladatelstvím Havlíček Brain Team, kterou mj. sponzorovala i společnost e-právo a Ústav práva a právní vědy a která se uskutečnila v rámci již každoročně pořádaného festivalu práva s názvem Pražský právnický podzim (PPP), jsem uvedené téma uchopil ve vztahu k adresátům (recipientům) právních norem a práva vůbec z pohledu, co právo vlastně je, a jak se jich – těchto adresátů – právo v jejich vlastních životech, dotýká. Pro tyto účely jsem právo rozdělil na klasické (i) Law in books a (ii) Law in action.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.