Právo

Názory, analýzy a doporučení z oblasti práva a právní vědy. Sledujeme pro Vás aktuální trendy a vybíráme to nejzajímavější. Nechte si poradit nebo se inspirovat příspěvky na našem blogu, jež se opírají o odborné znalosti a zkušenosti našich expertů.

Není žádným tajemstvím, že téměř čtvrtina zaměstnaných žen má za stejnou práci nižší mzdu než muži. Nelze to však ve všech případech považovat za jejich diskriminaci. Rozdíl ve výši mzdy mezi muži a ženami může být  ovlivněn několika hledisky. Teprve jsou-li  ve svých výsledcích stejná, můžeme mluvit o diskriminaci a o oprávněnosti žen domáhat se např. mzdového rozdílu soudní cestou. Jinak řečeno: zaměstnanec nemá nárok na stejnou mzdu při výkonu stejné práce, liší-li se některé z hledisek uvedené v zákoníku práce.

Přečíst celý článek

Soudce okresního soudu jako mnohokráte předtím si s nepříliš velkým zájmem vybral  z desek příděl úřední pošty. Vedle návrhu na náhradu škody a na rozvod manželství, který podávají občané většinou prostřednictvím advokátů, ho upoutal přípis s vypsaným, kostrbatým písmem. Odložil proto dva, podle jeho názoru, všední případy a zahloubal se do neumělého rukopisu.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.