Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Pro úvod dnešního blogu jsem si vzal příklad z mé advokátní praxe. Zaměstnankyně jednoho úřadu měla neustále konflikty s klienty.  Nejednala s nimi korektně, někdy se k nim chovala i hrubě. Klientka si např. stěžovala na to, že „nebyla řádně poučena o možných důsledcích nepředložení některých písemností.“ Jiná občanka si stěžovala, na „její nevhodné chování a výroky  s tím, že „jejím zaviněním  došlo k řešení záležitosti o poskytnutí příspěvku „prodlení o asi tři měsíce.“

 

Přečíst celý článek

V poslední době se ve sdělovacích prostředcích objevují právní názory, které vysvětlují, kdy zavedení kamerového systému na pracovišti může zasahovat do ochrany soukromí zaměstnance. Mnohdy se jedná o stanoviska, která nejsou zcela v souladu s právem EU a s pracovněprávními předpisy, zejména zákoníkem práce.

Přečíst celý článek

(Ze soudní síně)

Paní Irena s vozíkem nazývaným „ještěrka“ jezdila na pravidelné lince, avšak neupravené jízdním řádem, ze skladu do přípravny materiálu, pěknou řádku let. Vždy rychle a spolehlivě, bez zpoždění, takže i spolupracovníci uznávali její kvality častými otázkami, kdy už dostane na ten svůj mercedes řidičák.

Přečíst celý článek

(Ze soudní síně)

Cesta v rychlíku, spojujícím hlavní město s jihočeskou metropolí, příjemně  ubíhala. Nikomu z cestujících nevadilo velké vedro a ani takové obsazení našeho nejmasovějšího dopravního prostředku, jakým je vlak a ještě k tomu v pátek před víkendem. Vidina dvou volných dnů dokázala ukolébat téměř všechny cestující v jednom kupé k příjemnému snění o koupání v jihočeských rybnících nebo o chladivém pobytu v lese či na chatě.

Přečíst celý článek

(Ze soudní síně)

Když za sebou Tomáš zabouchl dveře svého pokoje, bylo už hodně po desáté hodině večer. I ostatní členové rodiny a přátelé se pomalu vytratili z obývacího pokoje. Teď s sebou  hodil do křesla, do toho, co stálo nejblíže u dveří, a přemýšlel, jestli by za daných okolností nebylo jednodušší v něm strávit celou noc. Velká únava po příjemně prožitém víkendu na chatě u vody a ještě pár sklenek dobře chlazeného vína vypitého s přáteli, byly soupeři, s nimiž Tomáš jen velmi obtížně zápasil. I přesto se mu však podařilo svléknout šaty a na cestě k lůžku dokonce i boty a ponožky. Zanedlouho pak byl v opravdové říši snů…

Přečíst celý článek

(Ze soudní síně)

Otázka vyslovená v titulku, jistě vyvolává u řady občanů nejrůznější představy. U někoho toužebně očekávání vyhlášení tažených čísel ve Sportce, další se zase chvěje  netrpělivostí při slosování hry Euromiliony nebo při sázení na sportovní utkání, a jsou i takoví, u nichž představa auta symbolizuje závistivé pohledy sousedek, pro jejichž realizaci se dělá všechno možné i nemožné…

Přečíst celý článek

(Ze soudní síně)

Bývá zvykem, že do nového zaměstnání se nastupuje prvním dnem v měsíci. Výjimkou nebyl ani údržbář Eduard. Měl však smůlu: hned pátý den se mu přihodil pracovní úraz. S pořezaným zápěstím dostal pracovní neschopenku. Domácí léčení převzala manželka, ale překvapení připravil zaměstnavatel. V podobě modré obálky s úředním razítkem a doručením do vlastních rukou.

Přečíst celý článek

Pro pana Kulihracha, mezi sousedy známého pod přezdívkou Očko, bylo jaro nejkrásnějším obdobím. Již v podzimních a zimních měsících se nemohl dočkat toho, až z okolních lesů zmizí sníh, rozmrzne potok v údolí a stromy se začnou zelenat. O jarní scenérii dovedl také krásně vyprávět, takže o zimních večerech nebývalo u Kulihracha alias Očko smutno. Obzvláště, když dokázal do vínku přátelského rozhovoru přidat hrůzostrašnou historku.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.